Whiskylager2023-09-25T15:52:10+02:00
Mackmyra logotyp

Besök vårt Mackmyra whiskylager för en unik upplevelse

Boka provningar & whiskyevent

Mackmyras whiskylager är en del i att skapa ett kulinariskt center för mat och dryckesintresserade. Vår ambition är att vara det naturliga valet för mat och dryck i Västsverige.

Mackmyras whiskylager ett av våra stora stoltheter här på Hällsnäs. Det är svårt att beskriva upplevelsen av att kliva in i vår lilla värld av whisky med ord. Det måste upplevas på plats. Därför rekommenderar vi varmt att boka whiskyprovning och whiskyevent hos oss på Hällsnäs.

Din Fatresa

Bli fatägare och skapa din egen whisky.
Mackmyras whiskylager ett av våra stora stoltheter här på Hällsnäs.

MACKMYRA – DET SVENSKA ORIGINALET SEDAN 1999

Idén till en svensk whisky föddes 1998 i en fjällstuga i Sälen. Det var åtta studiekamrater som enligt tradition varje år återförenades för att åka skidor. Under en middag, när det visade sig att alla av en slump tagit med en flaska whisky, väcktes en tanke som var långt ifrån vanlig. Tanken om att skapa den första svenska maltwhiskyn.

”Varför tillverkas det ingen whisky i Sverige?” frågade någon i sällskapet. Ingen kunde ge svar på frågan som nu svävade i luften…

I Sverige har vi ingen lång tradition att göra whisky. De tyckte kamraterna var konstigt när de började utforska möjligheten att skapa svensk single malt whisky. Vart de än vände blicken såg de möjligheter.

År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky med siktet inställt på att skapa en whisky med tydlig svensk prägel. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren kunde ägnas åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.

En lyckoträff ledde sedan Mackmyra till att utveckla 30-litersfatet som i sitt mindre format medför att whiskyn mognar snabbt och intensivt. Även röksmaken har en svensk markör och framställs på egen hand med svensk torv och spröda enriskvistar.
Förra året 2019 firade Mackmyra Svensk Whisky 20 år. Idag framställs whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten.

”Efter en lång tids sökande har vi nu hittat den perfekta platsen och samarbetspartnern i Hällsnäs. Här bygger vi Sveriges modernaste whiskylager där vi kombinerar ett väldigt bra läge tillsammans med en hög ambition gällande mat och dryck.”

Eric Bräck, Mackmyra

Kontakta oss

*” anger obligatoriska fält

MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ
Till toppen